Armata israeliană a fost implicată în confruntări armate, în Fâșia Gaza, cu militanți ai grupului islamist Hamas, anunță oficiali militari israelieni, în timp ce Statele Unite au îndemnat Israelul să amâne incursiunea terestră, pentru a lăsa spațiu eforturilor diplomatice de eliberare a ostaticilor.
”Armata israeliană a pătruns, punctual, în Fâșia Gaza. În cursul nopții au avut loc raiduri militare în Fâșia Gaza, cu tancuri și trupe de infanterie”, a declarat luni Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de site-ul Tagesschau.de.
În paralel, armata israeliană a continuat intens raidurile aeriene asupra Fâșiei Gaza. ”Au fost atacate 320 de poziții militare din Fâșia Gaza, inclusiv tuneluri în care erau teroriști Hamas și zeci de centre de comandă, inclusiv ale grupului Jihadul Islamic”, a comunicat armata israeliană. În ultimele 24 de ore, în Fâșia Gaza au murit 436 de persoane, iar bilanțul operațiunilor efectuate de Israel ca reacție la atacurile din 7 octombrie a ajuns la 5.087 de morți și 15.273 de răniți.
Mișcarea islamistă Hamas a confirmat că au existat confruntări armate cu militari israelieni pe teritoriul Fâșiei Gaza, conform cotidianului The Times of Israel.
Administrația Joseph Biden a cerut Guvernului israelian să amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza, pentru a permite negocierile în scopul eliberării celor peste 220 de ostatici și în scopul furnizării de asistență umanitară civililor palestinieni, afirmă oficiali de la Washington citați de cotidianul The New York Times.
”Avem dialog și consultări cu Administrația Biden. Statele Unite nu exercită presiuni asupra Israelului în privința invaziei terestre”, a comunicat Ambasada SUA din Washington.
Președintele SUA, Joseph Biden, premierul Canadei, Justin Trudeau, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul britanic, Rishi Sunak, și prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, au reafirmat, într-o declarație comună, sprijinul pentru Israel, dar au cerut protejarea civililor și respectarea dreptului internațional umanitar.
”Sunt necesare acțiuni pentru a evita extinderea conflictului, pentru menținerea stabilității Orientului Mijlociu și pentru identificarea unei soluții politice, care să asigure o pace durabilă”, arată Declarația comună.
Foto: Profimedia
Citește și: